Великомежиріцька громада
Рівненська область, Рівненський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПОДАТКОВА ІНФОРМУЄ

Дата: 15.11.2021 15:58
Кількість переглядів: 611

Понад 1,4 млдр грн ПДВ відшкодовано суб’єктам господарювання Рівненщини

У січні - жовтні 2021 року 301 суб’єкт господарювання, що перебувають на обліку в ГУ ДПС у Рівненській області, заявили про бюджетне відшкодування з податку на додану вартість на розрахунковий рахунок. Їм було  відшкодовано 1 млрд 469 млн грн ПДВ.

Як зазначив в.о. начальника податкової служби в області Віталій Чуй, у порівнянні із відповідним періодом минулого року, це більше на 18 відс, або на 228 млн гривень.

Нагадаємо, процес відшкодування ПДВ прозорий і відбувається в автоматичному режимі. Але платник може отримати бюджетне відшкодування у законодавчо встановлені строки лише в разі правильного ведення податкової звітності, а також без здійснення ризикових операцій, що можуть слугувати мінімізації податкових платежів.

За результатами проведених перевірок податківцями Рівненщини у поточному році було упереджено заявлене бюджетне відшкодування ПДВ на 3,8 млн гривень.

Звертаємо увагу, що з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної  хвороби (COVID-19) з 18 березня 2020 запроваджено мораторій на проведення документальних перевірок. При цьому мораторій не поширюється  на проведення документальних позапланових перевірок з підстав, визначених підпунктом 78.1.8 пункту 78.1 статті 78  Податкового кодексу, а саме якщо платником подано  декларацію, в якій заявлено до відшкодування з бюджету податок на додану вартість, за наявності підстав для перевірки, визначених у розділі V цього Кодексу, та/або з від'ємним значенням з податку на додану вартість, яке становить більше 100 тис гривень.

Наявний податковий борг – це підстава для внесення майна боржника до податкової застави

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області звертають увагу платників податків, що примусовим заходом забезпечення сплати платником  грошового зобов'язання та пені, не сплачених таким платником у строк, визначений Податковим кодексом України, є податкова застава. Право на її застосування поширюється на будь-яке майно платника, яке перебуває у його власності в день виникнення такого права і вартість якого відповідає сумі податкового боргу платника, а також на інше майно, на яке платник податків набуде прав власності у майбутньому.

Тож, наявний податковий борг – це підстава для внесення майна боржника до податкової застави та реєстрації її у відповідному державному реєстрі обтяжень рухомого та нерухомого майна. Опис майна в податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника контролюючого органу, яке пред’являється платнику податків, що має податковий борг.

Як зазначив заступник начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Владислав Грабовий, податківці використовують всі надані законодавством важелі впливу до боржників  з метою погашення податкового боргу, і особливо дієвим є здійснення обтяжень в реєстрах рухомого та нерухомого майна, адже боржник не зможе здійснити відчуження майна, яке перебуває в податковій заставі.

У поточному році податківцями Рівненщини вже було здійснено в Центрі надання адміністративних послуг обтяження в реєстрах рухомого та нерухомого майна по 1117 боржниках на суму податкового боргу близько 537 млн. гривень.

Тож, шановні платники податків, щоб уникнення негативних наслідків виконуйте податковий обов’язок та сплачуйте податки вчасно і в повному обсязі.

Звертаємо увагу,що кожен платник самостійно може перевірити  наявність чи відсутність  податкового боргу. Це можна зробити дистанційно за допомогою сервісу "Електронний кабінет" чи сервісу "Дізнайся більше про свого бізнес-партнера",  або ж відвідати Центр обслуговування платників за місцем реєстрації, здійснивши там звірку розрахунків.

#Одноразове добровільне декларування: як подати спеціальну декларацію через вебпортал ДПС

Відповідно до абзацу першого п. 6 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) декларант, який має намір скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням щодо належних йому активів фізичної особи, протягом визначеного підрозд. 9 прим. 4 розд. XX ПКУ періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування (з 01.09.2021 до 01.09.2022) має право добровільно подати до контролюючого органу одноразову (спеціальну) добровільну декларацію (далі – Декларація) в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Форма Декларації та Порядок подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02.08.2021 №439.

Відповідно до п. п. 6.2 п. 6 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ Декларація подається безпосередньо декларантом до контролюючого органу, в електронній формі з урахуванням вимог, встановлених розд. II ПКУ, та особливостей, встановлених підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Так, згідно із ст. 42 прим. 1 розд. II ПКУ платник податків стає користувачем Електронного кабінету та набуває право, зокрема, подавати звітність в електронній формі після проходження в електронному кабінеті електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису (далі – КЕП) з дотриманням вимог Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» та Закону України «Про електронні довірчі послуги» або тих сервісів ідентифікації, використання яких дозволяється методологом Електронного кабінету.

Для подання Декларації через вебпортал ДПС фізичній особі необхідно:

1. Увійти до Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС. Вхід до приватної частини Електронного кабiнету через офіційний вебпортал ДПС ініціюється користувачем кнопкою «Вхід» у правому кутку верхньої горизонтальної навігаційної панелі.

При цьому доступ до приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету надається після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням КЕП, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, або через Інтегровану систему електронної ідентифікації – id.gov.ua (MobileID та BankID).

Інформація щодо порядку отримання КЕП у Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС (далі – КН ЕДП ІДД ДПС) розміщена на офіційному інформаційному ресурсі КН ЕДП ІДД ДПС (www.acskidd.gov.ua) за посиланням: Головна/«Отримання електронних довірчих послуг, у тому числі для програмних РРО».

Для входу до приватної частини Електронного кабiнету користувачу необхідно в полі «Оберіть АЦСК» обрати АЦСК, що сертифікував цей ключ, відкрити файл ключа кнопкою «Обрати», ввести пароль ключа у полі «Пароль захисту ключа», та натиснути кнопку «Зчитати». Кнопка «Увійти» активується після зчитування даних сертифікату ключа;

2. Обрати меню «ЕК для громадян», розділ «Одноразова (спеціальна) добровільна декларація» та натиснути кнопку «Створити»;

3. У запропонованій формі Декларації персональні дані підтягуються автоматично, але їх потрібно перевірити, та у разі наявності в таких даних помилок – виправити їх;

4. Заповнити необхідні розділи та поля Декларації. При цьому для заповнення інформації щодо вартості активів у розд. III – IX Декларації необхідно скористатися кнопкою «+»;

5. Після того, як всі дані внесені, зберегти Декларацію шляхом натискання кнопок «Зберегти» та «Закрити»;

6. Виділити рядок із створеною Декларацією, натиснути кнопку «Підписати» та підписати за допомогою КЕП (у спливаючому вікні здійснити дії аналогічно для входу до приватної частини Електронного кабінету) натиснути «Підписати»;

7. Виділити рядок із підписаною Декларацією та натиснути кнопку «Відправити».

Слід зазначити, що переглянути відправлену Декларацію можливо в меню «Перегляд звітності» розд. «Додатково» Електронного кабінету.

Для приєднання до Декларації сканованих копій документів, що підтверджують витрати на придбання активів, необхідно в кінці Декларації проставити позначку «відмітка про наявність додатків» та у розділі «Додатки» заповнити поля щодо основних реквізитів документів, що додаються. При цьому кожен документ має бути збережений в окремому додатку. Для збереження сканованого документа необхідно натиснути кнопку «Зберегти».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь