Великомежиріцька громада
Рівненська область, Рівненський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПОДАТКОВА ІНФОРМУЄ

Дата: 14.01.2022 10:50
Кількість переглядів: 236

Фото без опису

До уваги роботодавців! 

  

Дубенський відділ податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Рівненській області інформує, що відповідно до статті  8  Закону України від 02.12.2021 № 1928-ІХ «Про Державний бюджет України на 2022 рік» (далі – Закон №1928-ІХ) визначений розмір мінімальної   заробітної  плати з 1 січня 2022 року в сумі 6500 грн.

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності та господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників.

Відповідно до статті 31 Закону України від 24 березня 1995 року №108/95-ВР «Про оплату праці» (зі змінами) розмір заробітної плати працівника за виконану місячну норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. Якщо нарахована заробітна плата працівника є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

 

У зв'язку з наведеним, звертаємо увагу роботодавців на необхідність забезпечення підвищення розміру виплат заробітних плат найманим працівникам, що сприятиме підвищенню їх рівня соціального захисту.

Одночасно нагадуємо, що розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць визначений статтею 7 Закону №1928-ІХ.

З 1 січня 2022 року прожитковий мінімум для працездатних осіб складає 2481 грн.

Щодо обмеження виїзду за кордон керівників боржників

Фахівці Дубенського відділу по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Рівненській області інформують, що до суттєвих новацій Закону України від 30.11.2021 р. №1914-XI "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень"(далі -  Закон № 1914) можна зарахувати й тимчасове обмеження виїзду за кордон керівників боржників.

Процедуру застосування санкції у вигляді тимчасового обмеження виїзду за кордон керівників боржників описано в п. 87.13 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Так, тимчасове обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника за межі України встановлюють як забезпечувальний захід виконання судового рішення або рішення керівника контролюючого органу про стягнення суми податкового боргу.

Відповідно до абз. 1 п. 87.13 ПКУ в разі несплати протягом 240 календарних днів із дня вручення платнику податків податкової вимоги суми податкового боргу, що перевищує 1 млн грн, контролюючий орган може звернутися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника за межі України – до погашення такого податкового боргу.

Водночас ці вимоги не застосовують у разі наявності зобов'язання держави щодо повернення юридичній особі або постійному представництву нерезидента-боржника помилково та/або надміру сплачених ним грошових зобов'язань, бюджетного відшкодування податку на додану вартість, якщо загальна сума непогашеної заборгованості держави перед боржником дорівнює або перевищує суму податкового боргу такого боржника.

Гарантії суб’єктам одноразового добровільного декларування

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що відповідно до положень пп. 13 – 17 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу, внесених Законом України від 15.06.2021 №1539-IX, суб’єктам декларування надано певні гарантії при добровільному декларуванні своїх активів, а саме:

не проводиться податкова перевірка щодо джерела отримання декларантом чи фізичною особою доходів, за рахунок яких було одержано (набуто) задекларовані таким декларантом активи або активи, передбачені п. 10 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ;

Декларації, а також відомості, що містяться в них, не можуть бути використані в розслідуваннях та/або перевірках стосовно декларанта, а також як докази у кримінальних провадженнях, справах про адміністративні правопорушення, цивільних та адміністративних справах;

відомості, що містяться у відповідних Деклараціях та доданих до них документах, є конфіденційною інформацією та не підлягають розголошенню без письмової згоди декларанта, крім випадків, коли це прямо передбачено законами або рішенням суду;

Декларація підлягає камеральній перевірці у спеціальному порядку (виявлення арифметичних та логічних помилок). Тобто податковими органами не проводяться документальні перевірки, що свідчить про відсутність фіскальної складової;

звільнення від сплати військового збору;

до декларанта, який сплатив у повному обсязі Збір у встановлених порядку, строки та розмірі, не можуть:

1) застосовуватися заходи забезпечення кримінального провадження, застосовуватися запобіжні заходи та вчинятися слідчі (розшукові) дії у кримінальному провадженні у зв’язку з придбанням (формуванням джерел придбання), створенням, одержанням, використанням зазначених в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації активів за будь-який період до 01 січня 2021 року;

2) розпочинатися провадження у справах про адміністративні правопорушення за порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь