Великомежиріцька громада
Рівненська область, Рівненський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПОДАТКОВА ІНФОРМУЄ!

Дата: 23.05.2022 14:58
Кількість переглядів: 258

Фото без опису

На Рівненщині за період воєнного стану зареєстровано 283 реєстратори розрахункових операцій

Як повідомили в Головному управлінні ДПС у Рівненській області,  за період воєнного стану в Україні 239 суб’єктів господарювання області зареєстрували 283 реєстратори розрахункових операцій.  Зауважимо, що вимогу щодо застосування  РРО на цей період не відмінено, водночас розширено часові рамки, в межах яких програмні РРО можуть працювати без підключення до інтернету. Зокрема, Законом України від 15.03.2022 № 2120-IX визначено, що  до завершення воєнного стану не будуть застосовуватися санкції за порушення закону про РРО. 

Всього на Рівненщині зареєстровано  11437 реєстраторів розрахункових операцій.

В податковій службі області нагадують, що суб’єкти господарювання можуть використовувати як класичні касові апарати, так і програмні РРО, які можна встановити на будь-який гаджет, заощадивши на придбанні традиційних касових апаратів та їх обслуговуванні. Функціонал ПРРО передбачає передачу або отримання даних від фіскального серверу, автоматичне створення звіту без залучення інформаційних еквайєрів. Також РРО у смартфоні дозволяє працювати в режимі offline та надсилати до ДПС дані про здійснені розрахункові операції після завершення такого режиму.

Платники податків можуть отримати консультації щодо роботи та впровадження програмних РРО, звернувшись на гарячу лінію за телефонами (0362) 692-628. Крім того, підприємці можуть переглянути відеоурок щодо реєстрації ПРРО на вебпорталі Державної податкової служби України в  розділі "Програмні РРО" за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/video-lessons/.

Запитували – відповідаємо

Чи є платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, фізична особа, яка має право власності на нежитлове приміщення як ФОП? 

Фахівці Головного управління ДПС у Рівненській області роз'яснюють, що відповідно до п.п. 266.1.1 п. 266.1 ст. 266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та нежитлової нерухомості.

Пунктом 1 ст. 320 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-ІУ зі змінами і доповненнями (далі – ЦКУ) визначено, що власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом. Суб’єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи.

Фізичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, в тому числі і нерухомого майна комерційного призначення, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати (ст. 325 ЦКУ).

Оскільки ст. 266 ПКУ не визначено такого платника як фізична особа – підприємець, то такий платник – власник об’єктів житлової та нежитлової нерухомості сплачує податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за нормами, передбаченими для фізичних осіб.

За відмову в проведенні розрахунків банківськими картками - адміністративний штраф

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що Законом України від 15 березня 2022 року №2120-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесені зміни до п. 1 частини першої ст.255 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07 грудня 1984 року №8073-Х.

Пунктом 1 частини першої ст. 255 КУпАП встановлено, що уповноважені особи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, та його територіальних органів мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення у справах про адміністративні правопорушення вчинені, зокрема, за ст. 163 прим. 15 КУпАП.

Статтею 163 прим 15 КУпАП визначено, що порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів - тягне за собою накладення штрафу на фізичну особу - підприємця, посадових осіб юридичної особи від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дія, передбачена частиною першою ст.163 прим. 15 КУпАП, вчинена особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке ж порушення, - тягне за собою накладення штрафу від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь