Великомежиріцька громада
Рівненська область, Рівненський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПОДАТКОВА ІНФОРМУЄ!

Дата: 14.06.2022 09:36
Кількість переглядів: 692

Фото без опису

До місцевих бюджетів Рівненщини надійшло понад 184 млн грн земельного податку та орендної плати

Упродовж п’яти місяців  2022 року до місцевих бюджетів Рівненської області надійшло 184,5 млн грн земельного податку та орендної плати.

Зокрема, юридичні особи спрямували до місцевих бюджетів  Рівненщини 171,1 млн грн, а фізичні особи –13,4 млн грн плати за землю.

Оскільки земельний податок належить до бюджетоутворюючих платежів, у податковій службі Рівненщини звертаються з проханням до власників землі сплатити заборговану за минулі роки плату за землю.

Також, задля уникнення накопичення податкових боргів, податківці рекомендують власникам майна провести звірку щодо заборгованості зі сплати майнових податків.

Зокрема, інформацію щодо нарахованих податкових зобов’язань можна отримати у Центрах обслуговування платників, що діють при державних податкових інспекціях області.

Для спілкування з фахівцем Центру обслуговування платників та для якісної звірки власникам майна варто при собі мати документи, що посвідчують особу та правовстановлюючі документи на належне майно.  

В умовах воєнного стану внесок кожного платника податків – надзвичайно важливий для бюджетної стабільності громад. Саме органи місцевого самоврядування виконують низку важливих завдань, зокрема в частині забезпечення діяльності інфраструктури. Тому у податковій службі просять громадян - власників майна  своєчасно сплачувати належні податки.

Граничний терміни подання заяви для переходу на спрощену систему оподаткування - 15 червня

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що 15 червня 2022 року є граничним терміном подання заяви:

про перехід на спрощену систему оподаткування платником інших податків і зборів;

про перехід на іншу групу платника єдиного податку.

Відповідно до пп. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), суб'єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування  шляхом  подання  відповідної заяви  до  контролюючого  органу не пізніше  ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Перехід на спрощену систему оподаткування суб'єкт господарювання може здійснити один раз протягом календарного року.

Водночас, згідно пп. 298.1.5 п. 298.1 ст. 298 ПКУ за умови дотримання платником єдиного податку вимог, встановлених ПКУ для обраної ним групи, такий платник може самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп платників єдиного податку, шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу.

Форми заяв про застосування спрощеної системи оподаткування та розрахунку доходу за попередній календарний рік затверджені наказом  Міністерства фінансів України від 16 липня 2019 року  № 308.

На Рівненщині триває кампанія декларування доходів громадян

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області нагадують жителям Рівненщини, що триває кампанія декларування доходів громадян, в рамках якої громадяни, які внаслідок запровадження воєнного стану в України не мали змоги подати декларацію про майновий стан і доходи вчасно, до 1 травня, можуть прозвітувати про отримані доходи упродовж 6 місяців після завершення стану війни.

Нагадаємо, що декларуванню підлягають доходи, отримані від осіб, що не є податковими агентами (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів належать доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам, успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини або договору дарування за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, надавали репетиторські послуги та ряд інших.

Також необхідно задекларувати доходи, отримані від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. Це, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, а також дохід від операцій з цінними паперами, а також необхідно задекларувати іноземні доходи тощо.

Звертаємо увагу, що громадяни, які мають право на податкову знижку за результатами 2021 року, можуть подати декларацію до 31 грудня 2022 року включно.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь