Великомежиріцька громада
Рівненська область, Рівненський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Будьте помітними на дорозі – будьте у безпеці!

Дата: 22.02.2023 11:41
Кількість переглядів: 155

                  Фото без опису

НЕОБХІДНІСТЬ НОСІННЯ СВІТЛОПОВЕРТАЛЬНИХ ЕЛЕМЕНТІВ У ТЕМНИЙ ЧАС ДОБИ ЗАКРІПЛЕНА ЗАКОНОДАВЧО
Зазвичай в більшості дорожньо-транспортних пригод винними вважають тих, хто в момент аварії був за кермом. Однак є чимало випадків, коли водій автомобіля фізично не встигає відреагувати. Тим більше, коли мова йде про пішоходів чи велосипедистів, які у темну пору доби не мають на собі світловідбивачів та їх просто не видно на дорозі.  
Кількість постраждалих від ДТП можна було б зменшити в рази, якби кожен пішохід або ж велосипедист дбав про те, щоб бути помітним на дорозі.
Світловідбивачі (флікери) – один із найпростіших способів зберегти своє життя. 
11 листопада 2020 року Кабінет Міністрів України постановою  № 1105 прийняв зміни до постанови № 1306 від 10 жовтня 2001 р. «Про Правила дорожнього руху» та зобов’язав пішоходів в темний час доби і в умовах недостатньої видимості носити світловідбиваючі елементи на одязі, світловідбивні жилети або світловідбиваючий одяг.
Зокрема пунктом 4.4. Правил дорожнього руху визначено, що у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні використовувати світлоповертальні елементи (стрічку, наклейку, жилет тощо) або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи, для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху.
Згідно з офіційною статистикою наїзд на пішохода є найбільш поширеним видом дорожньо-транспортних пригод. ДТП за участю пішоходів відбувається переважно в темний час доби. Туман і дощ, світло фар зустрічних автомобілів, світлова реклама, тінь від дерев роблять пішохода менш помітним навіть на освітленій вулиці або дорозі, а забрудненість лобового скла і скла фар автомобіля ще більше погіршує видимість водіям. У темряві на дорозі людину в темному одязі при ближньому світлі фар водій автомобіля може побачити тільки на відстані 25-30 м Для того, аби зманеврувати при швидкості 50 км/год, водієві потрібно 150 метрів.
У світлому одязі пішохід стає помітним за 30-75 м, а цього недостатньо для уникнення ДТП. Зі світловідбивачем пішохід стає помітним за 300 м. Світловідбивачі на основі «ЗМ» видимі на відстані до 450 м!
Уряд країни має намір скоротити смертність на дорогах в 6-8 разів. Це статистика, підтверджена країнами Європи, де носіння пішоходами світловідбивачів в темряві є обов’язковим з 2003 року.
Саме тому з метою привернення уваги до пішохода на дорозі законодавством були встановлені вимоги щодо носіння світлоповертальних елементів.
Велосипедисти, як учасники дорожнього руху, також потребують бути помітними. Для цього варто використовувати не лише ліхтарики, а й світловідбивачі.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь